podredje in priredje

Imela je hitre napade jeze, ki so jim sledili izlivi opravičevanj. Obnašala se je grdo, kot da je nismo drugače vzgajali.

STOPNJEVALNO PRIREDJE. Podobno je vezalnemu saj dopolnjevalni stavek izraža sočasni ali zaporedni dogodek, hkrati pa poudarja njegovo izrazitost oziroma ...

Včeraj ste spoznali stopnjevalno priredje. Dodajmo ga v preglednico. PRIREDJE RAZMERJE MED STAVKI. VEZNIKI. VEJICA vezalno zaporedna ali sočasna dejanja.

1. pomensko razmerje med stavkoma/stavki. 2. značilne veznike. 3. kako je z vejico. Ponovimo že znana priredja: PRIREDJE RAZMERJE MED STAVKI. VEZNIKI.

VEJICA. VEZALNO in, ter, pa pred vezniki ne pišemo, razen če gre za vrinjeni stavek. STOPNJEVALNO ne-ne, niti-niti, tudi, ne samo-ampak.

Vejice ne pišemo. STOPNJEVALNO. PRIREDJE. Ne samo – (ampak) tudi ne le – (ampak) tudi. Ne – ne. Niti – niti. Vejico pišemo le pri nekaterih vezniških.

Podredje pomeni, da je en stavek glavni, drug pa je od njega odvisen (ne more obstajati brez glavnega stavka, ker je nesmiseln). Odvisnemu stavku.

Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo uporabo piškotkov za boljšo izkušnjo.